тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Коледни разкази


декември 15, 2016 12:47 pm, в категория : от

СЛУЧКА С ЕЛФ
Симеон Вачков, 6 г.
Дядо Коледа бил болен от студа в планината. Това се случило на Бъдни вечер. Подаръците били готови, но нямало кой да ги разнесе.
Джуджетата и елфите решили да свършат работа вместо Дядо Коледа. Те обиколили целия свят на хората и цялата гора на животните.
Късно вечерта на Бъдни вечер Дядо Коледа се почувствал по-добре. Той изведнъж се сетил, че толкова много деца го очакват. Разтревожил се и тръгнал към шейната. Шейната била там, но чувалът бил празен. В него имало само два подаръка и бележка. Там пишело: „Мили Дядо Коледа, ние раздадохме подаръците на децата и животните. Тези два подаръка са за теб и елена.“
За Дядо Коледа имало снимка с него и елфите. Вторият подарък бил за елена – храна, да се подкрепи след дългия път.
После всички се събрали около трапезата. Готвачът приготвил голяма питка с късмет – паричка и коледни бисквитки. Дядо Коледа разчупил питата и дал на всички. Късметчето се паднало на елфа, който измислил как да помогнат на Дядо Коледа и всички деца да бъдат щастливи…

СВЕТЕЩА КАМБАНКА
Таня Божидарова, 6 г.
Дядо Коледа правел подаръци в къщичката си. В мазата имало една светеща камбанка. Той отишъл в мазата и се сетил за едно дете, което си мечтаело за такова звънче. Светещата камбанка била вълшебна. С нея можело по спешна нужда да се извика Дядо Коледа и да се каже: „Може ли, Дядо Коледа, мен да не ме пропуснеш?“
То се страхувало малко, защото не винаги е успявало да бъде най-добро. Понякога майка му казвала: „Не пипай важните неща…“ Това били красиви стъклени чаши, които детето искало да пипне. Затова то се преструвало на добро…
Дядо Коледа започнал да разпределя подаръците. Джуджетата избрали най-хубавата хартия за камбанката.
В Коледната нощ детето вечеряло и легнало в 5 часа. Бързало да заспи, защото се страхувало да не го пропусне Дядо Коледа.
Събудило се от вълшебна светлина в стаята. И видяло звънчето. Позвънило със звънчето и повикало Дядо Коледа. Искало да си направят семейна снимка, за да се вижда, че семейството е щастливо. После казало:
„Дядо Коледа, ти изпълни моето желание. Сега занеси това звънче на други деца, за да сбъднеш желанието им да имат дом и щастливо семейство.

СБЪРКАНИ ПОДАРЪЦИ
Анна Бижева, 6 г.
Едно момиче искало да получи за Коледа голяма кукла. Друго момиченце мечтаело за голямо сърце, за да изрази чувството си към Дядо Коледа.
Дядо Коледа живеел в работилницата си, защото искал да отделя повече време за подаръците на децата.
Децата обичат Коледния празник. Дядо Коледа не ни чува какво говорим, но може да разбере чувствата ни. Той трябва да бъде много внимателен и ако някой е лош, трябва да прецени доколко може да се промени. Трябва да прецени дали да го зарадва. Може да не е направил добрини, но да иска да се промени.
Дядо Коледа научил за желанията на момичетата. Той е вълшебник и научава за желанията по вълшебен начин. Все пак изпратил две джуджета да вземат писмата на децата. Те разменили писмата. Но Дядо Коледа разбрал, че са разбъркани общо и успял да ги подреди по желания.
В Коледната нощ децата имали гости – баба им и дядо им. Събрали се всички в семейството, за да са заедно и да превърнат Коледа във вълшебна приказка. Децата разопаковали подаръците си. Първото момиченце си казало: „Е, той е вълшебник, но е и добър…“ Второто момиченце получило сърце и си помислило: Най-хубавото нещо на Коледа е да я празнуваме заедно. Затова поисках сърце…

КОЛЕДНА ПРИКАЗКА
Мария Славчева, 6 г.
Наближаваше Коледа. Хората по света все още не можеха да почувстват духа на празника. Угрижени и притеснени от ежедневието, те почти бяха изгубили всякаква вяра в Коледния Дух.
Дядо Коледа, разбрал за това, много се натъжил и решил да се оттегли при животните – те били по-добри от хората. Джуджетата и елфите, обаче, не се съгласили с него и вярвали, че могат да върнат Коледния Дух на Земята. Те изпратили писмо до хората, в което им казвали, че Дядо Коледа се е отказал от тях и те вече никога няма да видят и почувстват добрините му.
Тогава хората се изплашили и променили отношението си към празника. Започнали да разказват на децата си коледни приказки, заедно приготвяли украса за домовете си, и осъзнали, че те самите създават Коледния Дух, просто трябва да повярват. От добрия старец поискали единствено здраве и щастие, а за децата – по някоя играчка.
Дядо Коледа като научил, че хората с голямо нетърпение очакват празника, решил да се завърне и направил много щастливи всички хора по Земята. Естествено, джуджетата и елфите били негови неотменни помощници!
Честита Коледа!

от: Александра Иванчева1 коментар

  • Диана says:

    Децата наистина осъзнават смисъла на Коледа, дори по-добре от много възрастни. . .