тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Възможни вълшебства…


декември 12, 2019 1:40 pm, в категория : от

В дните преди Рождество Христово децата трептят и се вълнуват в очакване на възможни и невъзможни вълшебства. Понякога те се пренасят във вълшебствата от приказките, а ние пък се опитваме да ги пренесем близо до вълшебствата на реалността. В пет- и шестгодишната си възраст децата имат силна чувствителност към разбирането за нравствените добродетели. Те постепенно започват да разбират, че доброто, което поетите  възпяват и което писателите описват, може реално да се извърши…  И не е задължително да е в големите цели. Ние веднага насочваме тази чувствителност, за да я направим действена…

Когато разбрахме, че на четиригодишната Габи от нашата детска градина и предстои трансплантация на роговицата на очите, за да се възстанови нейното зрение, спонтанно всички решихме, че трябва да помогнем на семейството. И веднага насочихме коледните си инициативи натам. Имахме идеи за коледни концерти и работилници за картички. Учителите на трета група подбраха най-подходящите стихове, които отварят сърцата на малките и на големите към добротата. Децата научиха, че добротата може да се нарича „приятелско рамо“, родителите им вероятно съпреживяваха болката и тревогата на семейството на детето  с намалено зрение.

Слушахме внимателно и думите, произнасяни от децата, подсилиха усещането ни за смисъла на добрите действия. Без да обсъждат много, хората седнаха тихичко, гушнали децата си, и се вглъбиха в изработката на картички за благотворителност.

Към нашата благотворителна идея се присъединиха приятелите ни от Басейнова дирекция „Дунавски район“, Весела Комаревска, Цветомира Христова и Михаела Илиева. Те купиха и ни подариха материалите за коледните картички.

Така, с жест на подкрепа от всички, се надяваме да подкрепим нечия човешка душа, а и да захраним общия си дух, насочен към добро…


от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *