тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

„Виждал съм ги само онлайн“


октомври 24, 2018 2:40 pm, в категория : от

В Седмицата на четенето, в която четем, драматизираме литературни творби, облечени в приказни костюми, пресъздаваме литературните герои, за да могат децата поне малко да си представят за какво е текстът, решихме да посветим време и размисли и на самите създатели на това творчество. Те не са малко. И заслужават да ги почетем, защото писането за деца е формиращо за детския светоглед. Детските писатели създават първата поетична представа на малките за ценности – родина, семейство, роден дом, природа и др.

Няма как да разкажем на децата за всички детски писатели. Подбрахме портрети на класици в детската литература, най-често споменаваните в детска възраст: Ран Босилек, Ангел Каралийчев, Леда Милева, Дора Габе, Елисавета Багряна. Добавихме знакови произведения, копия на илюстрации. И влязохме с таблото във втора, трета и четвърта група. Преди да заговорим, оставихме децата да го погледат…

Обяснихме, че снимките на тези личности са портрети на детски писатели.

„Виждали ли сте тези портрети някъде?“, попитахме. „Аз съм ги виждал само онлайн…“, отговори Велин. Веднага съобразихме, че пред нас са дигиталните деца. „Да, ние също ги виждаме само онлайн, но се вълнуваме от думите в техните стихотворения, разкази и приказки.“

Заговорихме на техния език, за да ни припознаят като подобни и разбиращи ги. Опитахме, обаче, да ги доближим и до стила, в който ние говорим.

„Писали са тези стихове, разкази, за да учат децата как да обичат родината си, как да харесват българските думи, колко е ценен домът, в който са се родили и израснали…“  Децата се вълнуваха. „Чест е да рецитираш стихове пред тези портрети. Който желае, може да го направи…“, предложихме ние.

Ето какво се случи…


от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *