тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Да пораснем заедно…


ноември 8, 2018 12:59 pm, в категория : от

На 7 ноември в Детска градина „Първи юни“ започна  своята работа Работилница за родители. Тя се осъществява по проект на Детска градина „Първи юни“, с подкрепата на Национална програма „Заедно за всяко дете – 2018 г.“ на МОН, УНИЦЕФ – България и Педагогически Колеж-Плевен. Сред подкрепящите институции е и Регионалното управление на образованието в Плевен.

В работата на първата Работилница участваха и представители на подкрепящите институции: Маруся Додова, старши експерт по предучилищно образование в Регионалното управление на образованието, студенти от ВТУ – Педагогически колеж гр. Плевен.

Водещи на „Работилниците“ са д-р Александър Кръстев, ВТУ Педагогически колеж – Плевен, асистент по Възрастова и педагогическа психология и Милена Иванова, психолог, и двамата  – обучители по Програма за ранно детско развитие „Да пораснем заедно“ на УНИЦЕФ – България.

В предварителни информационни срещи родителите бяха запознати с тематичното съдържание и с начина, по който то ще бъде дискутирано. Чрез групова работа, дискусии, интерактивни упражнения, споделяне на собствен опит и  с помощта и подкрепата на психолози родителите ще тренират уменията си да разбират и възпитават децата си.

А идеята е –   осъзнато родителство. Всички упражняваме въздействие върху децата си. В някои случаи знаем, в други – не знаем какво правим и защо го правим. Често противоречиви съвети в интернет ни люшват в една или друга посока. Често се лутаме между двете крайности – да сме прекалено самоуверени или напълно безпомощни. Лесно ли е родителството?  Цели направления в науката са посветени на възпитанието на децата. Можем ли да се доверяваме само на инстинкта си? Всеки решава сам… В това пространство поведе с размислите си присъстващите Александър Кръстев.

В салона на детската градина присъстваха тридесетина млади хора. Между тях – осем момичета, студенти в Педагогическия колеж към Великотърновския университет.  Какво правят студентите сред нас?  Всяка възможност да се разшири образователния кръгозор на хората, решили да се посветят на образованието, разгръща представата им за мисия и духовност. Преподаването не включва само две страни, нито дори само три. Ако участниците са повече, резултатът  е облагородяващ за децата. Затова студентите са сред нас. За да усетят, че родителите са реално съществуващ и силно вълнуващ се участник в образованието, за да почувстват трепетното им желание да водят децата си в правилна посока, за да се досетят, че родителите и учителите по стремежите си би трябвало да бъдат в единство.

Александър Кръстев и Милена Иванова поведоха вълнуващата се аудитория, включваща родители, студенти по предучилищна педагогика, предучилищни учители, в  опит за подреждане на представите за възпитание на малки деца. Първите две теми бяха: „Родителите на 21 век“ и  „Четирите стълба на родителството“. Много от присъстващите изразяваха активно мнение. Други тихичко слушаха. Трети бяха гушнали децата си. От погледите и на едните, и на другите личеше, че преживяват. Припознаваха се или се разграничаваха в теоретичните постановки, спореха помежду си или внимателно се опитваха да приближат своята позиция до мнението на психолозите.

Имаше и възможност за индивидуална консултация, в която родителите задаваха тревожещи ги въпроси, споделяха и търсеха помощ в търсене на вярната посока.


от: Александра Иванчева1 коментар

1 коментар

  • Диана says:

    Прекрасна инициатива! Ще чакам с нетърпение следващите срещи, и с огромно желание да се включа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *