тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Есенен рецитал


октомври 30, 2019 3:12 pm, в категория : от

На сцената на есента един след друг заставаха днес рецитаторите…

След възприемане и осмисляне на информация, хубаво е децата да имат възможност да споделят свои впечатления и да изразяват собствени чувства, свързани с тази информация. Представите за природата, които децата обогатяват, уточняват и осмислят в тази възраст, обикновено са обединени на сезонен принцип. Всичко ново – научено, преживяно и почувствано за есента днес беше претворено в един есенен  рецитал.

Стихотворения научиха децата, които пожелаха. Пожелаха да учат стихотворения децата, които могат да чувстват литературната реч и вероятно някои от тях имат литературно мислене. Литературната реч е двусмислова и разбирайки текста на едно стихотворение, детето трябва да може да усети и предаде на слушащите вложеното чувство. Децата подбираха стиховете с помощта на родителите си. Това  предполага съвместно четене, изясняване на съдържание и значение на думи и метафори. Това означава още предаване на литературен вкус от родител на дете… А родителите бяха се справили прекрасно с избора на текст…

Ние припомнихме на децата какво означава думата „рецитал“. Обяснихме, че поезията се нуждае от тишина, за да може всяка красива дума да бъде чута и разбрана. Шестгодишните вече знаят, че всяка творба си има автор и внимателно представяха заглавията на стихотворенията и вече добре познатите им имена на детски писатели – Дора Габе, Леда Милева, Асен Разцветников, Елисавета Багряна, Стоян Дринов, Владимир Голев и др. Така отбелязахме и Деня на будителите. Българските детски поети и писатели несъмнено са будители на детските души, защото са намерили най-достъпния и талантлив начин да събуждат и вдъхновяват детските чувства.

Сцената вълнуваше децата.  За нас, които слушахме,  също беше вълнуващо да се докосваме до неподправената детска емоция. Шестгодишната Вяра представи собствено стихотворение, записано от родителите и. Четиригодишният Калоян „прочете“ вдъхновено любимата си книжка за котенцето.

Изпълнителите заслужено получиха по един есенен медал. Погледите им трептяха, а ние се чувствахме радостни, че сме предизвикали това детско преживяване.


от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *