тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Конкурс по родолюбие


март 2, 2018 3:06 pm, в категория : от

Станалият вече традиционен конкурс за изпълнение на родолюбиво стихотворение, се проведе днес в салона на детската градина. Правим конкурса в навечерието на Националния празник на България, за да доближим децата до преживявания, свързани с историческото минало на България, с възторзите и вдъхновението на писатели и поети, възпяващи преклонението си към родината. Когато обявим конкурса, децата малко плахо заявяват желание да участват. После се разпалват взаимно  и броят на пожелалите да учат стихотворения лавинообразно расте. Ние се радваме, когато децата пожелаят извън задължителното учебно разписание да поемат ангажимент, който може да се определи като родолюбив. Когато детето започне да запаметява художествен стихотворен текст, отначало не разбира ясно съдържанието. Постепенно художественото чувство започва да му въздейства и с помощта на чувството разбира смисъла на изречените думи. Накрая  – от сценичното вълнение, от аплодисментите, от радостта, че са се справили, сърцата на децата започват да трептят в по-особен ритъм. Ние се надяваме, че този трепет е ранен източник на родолюбие.

Децата бяха в благородна надпревара помежду си. Вълнуваха се. Някои деца бяха облечени в национални костюми като израз на гордост и отношение към празничния рецитал.

Прозвучаха стиховете: „Аз съм българче“, Иван Вазов; „Високи сини планини“, Младен Исаев; „Татковина“, Петко Славейков; „Хайдути“, Хр. Ботев;   „Трети март“, Николина Жекова; „Молитва“, Иван Вазов; „Горда Стара планина“, Цв. Радославов;  „Хаджи Димитър“, Хр. Ботев; „На Шипка“, Людмила Билярска; „Моята молитва“, Христо Ботев; „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“, фолклорен текст, преработен от Петко Славейков.

Гост рецитала  беше първокласницата и бивша възпитаница на детската градина Мария Славчева. Мария е участвала не веднъж в конкурсната проява. Тя изпълни пред децата стихотворението „Радецки“, с изпълнението на което през миналата година спечели първо място в Междуучилищния литературен конкурс „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“. Тя беше подготвила книжка за две деца, които са я впечатлили най-силно.

Децата се представиха достойно и получиха грамоти за отлично представяне. За завършек на този материал избираме куплет от стихотворението „На Шипка“ на Людмила Билярска, изпълнено от Аделина Владимирова:

„Земята помни всяка капка кръв.
Пропила се в пръстта – не излинява.
На Шипка не шуми гора от дъб,
но исполин расте.
От Незабрава.“


от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *