тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Поход на семейството


октомври 15, 2018 12:35 pm, в категория : от

Така нарекохме съботния преход, в който участваха родители, деца и учители от Детска градина „Първи юни“. Решихме да опитаме по-различно общуване, различно учене и взаимно обогатяване.

Преходът не беше лек: Групата, наброяваща около шестдесет човека, тръгна от хотел „Орбита“ по тясна живописна пътека в гориста местност и след около час стигна до хижа „Среброструй“, в  местността „Кайлъка“.

Не тръгнахме, за да наблюдаваме есента, но есента беше наоколо. Не тръгнахме, за да видим гората, листопада,  есенната шума и скритите в нея шишарки и гъби, шипковите храсти и есенните червени, жълти и кафяви водопади от листа, но с тях природата ни обгръщаше отвсякъде. Не тръгнахме, за да се сближаваме, но заедно водехме децата за ръка, помагахме им да прекрачват падналите клони, придържахме ги, за да не се подхлъзнат в мократа шума, обяснявахме им, че природата е разнообразна и не винаги безопасна. И през цялото време тихо си говорехме – за децата, за различните характери, за предпочитанията им, за нашите затруднения, за техните своеобразия.

Поляната пред хижа „Среброструй“ не е идеално обгрижвана. Това не попречи на малките, на възраст от 2 до 7-годишни, да открият веднага тайнствените места, да ги изследват и да ги превърнат в своя приказна територия.

За да излезем на обратния път по шосето, изкачихме стръмните каменни стъпала и продължихме по лекия вече маршрут, наслаждавайки се на пейзажа наоколо.

Даже не си и задавахме въпроси за смисъла. Нямаше нужда. Усещахме, че природата ни разгръща, стопля и осмисля.

Разбира се, нашата дейност беше ръководена от представители на Пешеходен клуб Плевен. Планинският водач Стефан Андреев направи задължителния инструктаж и беше начело на групата, подкрепяйки децата и възрастните при всяка необходимост.

Датата на похода избрахме не случайно, а за да отбележим Световния ден на ходенето – 13-ти октомври.

А съвместната ни дейност с родителите е само един  фрагмент от разнообразни инициативи, включени в проект „Заедно“, одобрен за реализация по „Национална програма „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ – 2018 г.“ на МОН, в третия модул на програмата „Добри практики за взаимодействие на образователните институции с родителите“.


от: Александра Иванчева2 коментара

2 коментара

  • Диана Славчева says:

    Поредната прекрасна инициатива, която не само помага за сближаване на деца, родители, учители, но и стопля сърца, учи да обичаме природата, защото сме част от нея! Страхотни сте – най-добрите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *