тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Потребностите на детето


декември 13, 2018 11:32 am, в категория : от

Втората „работилница за родители“ в Детска градина „Първи юни“ е вече факт. Тя се случи на 12-ти декември, почти в навечерието на Рождество Христово. За да допуснем коледният дух да се настани в разговорите и в сърцата ни, шестгодишната Виктория изпълни за всички песента „Бяла Коледа“.

Темите за работа във втората работилница бяха:

„Целите на родителите и психологическите потребности на децата“,

„Нашите деца и как да ги обичаме“.

Водещите Александър Кръстев и Милена Иванова припомниха „четирите стълба на родителството“, обединяващи в четири категории основните родителски задължения – грижа, подкрепа на детската личност, определяне на нормите и правилата, окуражаване. Този път разговорът се насочи към потребностите на децата: потребността да се чувстват обичани и приети, потребност да чувстват, че уважаваме техния избор, потребността им да се чувстват ефективни – знаещи и успешни. Често от начина, по който откликваме на тези потребности, зависи бъдещото развитие и оформяне на личността. Идеята беше да се срещнат в едно единство потребностите на децата и осъзнатият и разбиращ отклик на хората, които се грижат за тях.

На родителите беше предложено да направят ретроспекция към собственото си детство, за да потърсят корените на стремежи, насочени към настоящето и бъдещето на собствените им деца. Водещите предлагаха възможности на присъстващите да се самоопределят и в споделяне, спорове и коментари да потърсят истината за своя подход към децата си. И така – да се ориентират в сложната плетеница от възможности да им бъдат полезни.

В работилницата участваха родители на деца от детската градина,  студенти от Педагогическия колеж Плевен, представители на Детска школа Монтесори в Плевен. В продължилите след „работилницата“ разговори всеки имаше възможност да получи индивидуален отговор на свои въпроси.


от: Александра Иванчева1 коментар

1 коментар

  • Диана says:

    Въпреки, че имам дете на 8 години, вчерашната среща ми напомни за задълженията и отговорностите като родител, беше полезна и вдъхновяваща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *