тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Приказно и вълшебно


декември 15, 2017 3:47 pm, в категория : от

Вълнуващо за децата, учителите и родителите завърши Седмицата на четенето и книгите в Детска градина „Първи юни“. Гостуваха Татяна Божинова, заместник областен управител в Областна администрация, Албена Тотева, началник на Регионалното управление на образованието,  Маруся Додова, старши експерт по предучилищно образование и Весела Йотова, старши експерт  по обучение в начален етап в РУО, Плевен. Заключителното събитие носеше името „Празник на приказката“.

Ако интересът към четенето вече е създаден, той не може да приключи в рамките на седмица. Четенето е чувство, вълнение и вдъхновение. В опита си да търсим корените на тази потребност, ние опитахме да проучим родителските потребности от четене на книги. Задавахме едни и същи въпроси на децата и на родителите. Вълнението, което имаха децата, се усещаше и в размишленията на родителите. Изглеждаше очевидна връзката и дълбоко възпитаващият смисъл, който би могла да има родителската любов към книгите върху детето.

„Защо обичате да ви четат приказки?“ попитахме децата.

„Има чувства в приказките“ /Ирина/;

„Научаваш се какво да правиш и какво да не правиш. Научаваш се да слушаш внимателно„  /Александра/;

„Обичам да ми четат вечер, така заспивам по-спокоен“ /Йоан/;

„Харесвам вълшебните приказки, защото в тях краят е вълшебен. Когато няма картинки, си я представям наум като филмче“ /Ангел/;

„Научаваш се да разказваш приказки. Научаваш се да рисуваш илюстрации„ /Елен/;

„С тях можем да станем по-добри“  /Ивайло/

„Научаваме някоя нова поука. Интересно ми е да слушам и за добрите, и за лошите герои„ /Павел/

„В тях има приключения, разходки, животни, красиви птици и природа. Случват се странни неща, търсят съкровища, има дракони, вълшебни птици, принцеси, феи, всякакви вълшебства…„ /Теодора/

Малко по-късно децата от първа, втора и четвърта група илюстрираха тези свои размисли така, както могат. Вложиха радост, удоволствие и творческо  вдъхновение в драматични, танцови и музикални изпълнения. Децата обичат да играят. За тях играта е изкуство, а изкуството е игра. Не бива да се пропуска момента да се пробуди творческият порив.

Със сърдечни и топли думи приветстваха децата г-жа Албена Тотева и г-жа Татяна Божинова. Те излязоха за малко от натоварения с неотложни работни ангажименти делник и приседнаха в  импровизирания кът край камината, за да почетат нещо любимо на децата.

Така в спонтанни и непринудени разговори за литература, в четене на книги и в занимания с драматично и музикално изкуство премина този последен ден от Седмицата, специално посветена на четенето.

Децата от трета група не бяха с нас в салона заради карантина. Те, обаче, се радваха на библиотеката, която си бяха създали и празнуваха тихо и мълчаливо, вглъбени в книгите.


от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *