тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Да направиш нещо за другите…


юни 3, 2019 4:53 pm, в категория : от

Дворът на Детска градина „Първи юни“ е обширен – около 5 декара. Включва площадки за игра, които са затревени и очертани с бордюр, пространства с плочки, футболно игрище. Всяка сутрин почистваме боклука, останал от вечерните разходки и забавления на живущите наблизо, оглеждаме пейките и детските съоръжения за игра за нанесени щети, събираме изпочупените насадени от нас цветя. Грижим се да запазим средата за игра на децата в добро състояние. Съоръженията за игра не са много, но се опитваме да ги поддържаме в добро и безопасно състояние. Обширната площ дава възможност за прекрасни игри, но трудно се поддържа. Най-често правим това със собствени сили.

Този път споделихме с родителите на малките желанието си да освежим това пространство. Предложихме им да помислят как би могло да направим двора по-спретнат, красив и удобен за игри и забавления на децата. Сред предложените от нас дейности бяха: боядисване на уреди, варосване на дръвчета; косене; подрязване на храсти и дървета; засаждане на цветя или дръвчета; прекопаване на градинка и др.

Интересни предложения получихме и от самите родители. Разбира се, не всеки би се зарадвал да бъде ангажиран по този начин. Но винаги има ентусиазирани хора, на които дори не е необходимо да обясняваш идеята си. А идеята е не просто да се свърши една работа… Идеята е да направиш нещо за другите пред очите на детето си, да го направиш с радост и желание да променяш средата на другите, детето ти да вижда и да прави същото.

Определеният съботен ден беше дъждовен. Последваха още много дъждовни дни. Но хората, които имаха определени идеи, успяваха да ги реализират.

Купихме боя, вар, четки, получихме от „Паркстрой“ цветя за засаждане, получихме ръкавици и чували от Община Плевен. И започнахме…

Всеки работеше, когато има възможност и времето позволява.

Александър Христанов, баща на Преслав  и Ана, наточи сечивата – мотики, лопати и ножици.

Генади Тодоров, баща на Магдалена окоси площадката на групата, футболното игрище, избуялата трева около оградата, вътре и извън детската градина. Храстите оформи Митко Николов, баща на Георги.

За окосяването на тревата се погрижиха още: Йовко Райков, баща на Елизабет, Веселин Василев, Мико Стайков, Людмил Манушев, Борис и Юлиян Андрееви, Александър Папурков.

Трева плевиха: Веселка Живкова, майка на Елизабет; Камелия Цветанова,  майка на Гергана, бабата на Добромир; Костадин Железов, баща на Крисия. За почистване на трева покрай бордюрите се грижиха Ива Вранчева, майка на Михаела; Антоанета Дикова, майка на Александър.

Мариян Цанов, Калоян Божков, Велин Данков, Светослав Самарджиев вкопаха и циментираха гуми на площадката на най-малките.

С маркировката на бордюрите около площадките и варосване на дръвчета се заеха Зоя Божкова, майка на Кристиян; Станислав Староселски, баща на Александър.

Катерушки, футболни врати, гуми, пързалки,  боядисваха: Огнян Илиев и Петя Зопова, родители на Велин и Галин, Маргарита Костадинова, майка на Кристиян, Ирена Банова, майка на Тихомир и Александър,

Светлана Симеонова, майка на Георги, имаше интересен художествен проект. Тя създаде площадка за изпълнение на игри: „Бягащи пътечки“, „Дама“, „Геометрични фигури“.

Малките правят това, което правят големите. Децата не се възпитават с думи, а с поведение. Често около работещите родители се забелязваха енергично подражаващи им деца. Чуваха се коментари на малките, желаещи да разхубавяват детската градина.

Разбира си, ние участвахме също.

Ценим и изключително благодарим на всички, които дариха труд, време и сърце на тази благотворителна дейност – освежаване и облагородяване двора на Детска градина „Първи юни“!


 

от: Александра Иванчева1 коментар

1 коментар

  • Диана Славчева says:

    Прекрасно! Ако знаехме, щяхме задължително да се включим – не само като бивши и бъдещи възпитаници на Детската градина, а просто като родители и съграждани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *