тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Ден на детската книга


април 2, 2019 2:26 pm, в категория : от

В този ден се опитваме да насочим специално внимание към книгата и нейната същност. Какво е тя, ако не едно вълнение от съдържанието на четивото? Вълнението се провокира по различен начин при малките и при големите. Малките  се вглеждат в случката, в драматичното действие. По-малко се интересуват от взаимоотношенията и характерите. Четиригодишните от втора група днес си припомниха отново драматичния сюжет в приказката „Трите прасенца“. След като бяха докосвали и разлиствали страниците на книжки със съдържанието на приказката, сега се докоснаха и до електронното съдържание. Учителят задаваше въпроси. Въпросите за констатация са важни, но логическите въпроси са тези, които провокират мисленето и въображението. Така че въпроси като: „Защо заедно?..“ „По-лесно или по-трудно е по-добре?..“ и други си заслужава да бъдат задавани дори на четиригодишните деца.

Проверихме как възприемат съдържанието на същата приказка тригодишните от първа група. Преобладаваха възклицанията. Силната емоция, породена от ярките приказни герои, е добро начало на зараждащия се интерес към детската литература. Пък и всеки спомена името на харесвана приказка, което е знак, че знаят какво е „приказка“. Е, количествените представи са все още неоформени и „седемте прасенца“ стояха редом до „трите козленца“, но това не пречи никому…

Пет- и шестгодишните отбелязаха Деня на книгата по друг начин. Посетиха и разгледаха библиотека. Усетиха, че книгата може да не изглежда празнично оформена с нова цветна корица, а въпреки това да има стойност и да бъде желана. Те обсъждаха въпроси със социална значимост: Защо е необходимо да има библиотеки след като съществуват книжарници?  Защо някои хора създават дори улични библиотеки? Интересни бяха отговорите на децата.  Иван предположи, че ако някой търси стара книга, може да я намери в библиотеката. Трудно беше за малките да си представят, че има хора, които не могат да си позволят да купуват книги… Но се замислиха… Те също гледаха филм по приказка. Попитах децата: „Кое е най-ценното, което научихте от приказката: „Да бъдем внимателни с другите и да ги уважаваме…“; „Да изпълняваме обещанията си…“ Предназначението на художествения текст е именно в това – да ни предизвика да мислим чрез преживяването.

Шестгодишните вече са се научили  да се замислят по съдържанието, да правят изводи, важни за тях самите. Освен удоволствието от възприемането на приказното съдържание, се появява и размисъл. Нравствената характеристика на героите е неизбежна. Децата се оглеждат в нея и често това им помага да се вгледат и в собствената си нравственост.

Ако трябва да отбележим Ден на книгата, най-добре е да се вгледаме в собствената си потребност да общуваме с  литературата и да се опитаме да предадем своето вдъхновение на децата.


от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *