тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Играта „Пожар“…


ноември 14, 2018 2:30 pm, в категория : от

… е другото име на тренировката за евакуация, която правим всяка година. В нея се включват всички. За децата е игра с важно правило – да погледнат учителя си в очите и да изпълнят кратката, ясна и точна инструкция. На петгодишните и шестгодишните обяснихме какъв е смисълът и значението на такава тренировка.
В играта участвахме всички. „Пламна“ пожар. „Обадихме се“ на телефонен номер 112. Тревожната новина бързо беше разнесена до всички групи. Учителите взеха дневника и бързичко изведоха децата по установените маршрути до външните площадки на групите. Проверка на децата по списък. Всичко това – за три минути.
Пожарният автомобил също вече чакаше в близост до сградата.
На „сигнала“ за пожар се отзоваха инспектор Александър Ветов, пожарникар Маргарит Панайотов и шофьорът на специалната кола Свилен Ганев, служители в Противопожарна безопасност. Те разказаха на малките как действат при сигнал за пожар, колко време имат, за да облекат специалните си защитни дрехи, показаха им инструментите, които ползват, кислородните маски, кислородните бутилки. Демонстрираха звука на сирената и гасиха въображаем пожар.
Малките се вълнуваха силно от живата среща с героите, спасяващи живота на хора и животни от огнената стихия. Имаха много въпроси. Освен въпросите за инструментариума и технологията на действие, имаше въпроси, насочени към мотивите за избор на професия, за чувствата и състоянието, в което се намират в миговете, в които участват в акция.
Децата имат нужда да се срещат с хора, които могат да ги вълнуват и вдъхновяват. Често това е определящо дали изобщо нещо ще научат и разберат. В този смисъл, играта днес беше полезна за трениране на уменията, но и за задълбочаване на разбирането им за смисъла на различните видове труд.


от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *