тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Как да изслушваме децата


февруари 22, 2019 8:24 pm, в категория : от

Поредна „Работилница за родители“ беше организирана в Детска градина „Първи юни“ на 19-ти февруари, вторник.

Как да слушаме детето активно, така че то да се почувства успокоено и разбрано? Важно ли е да слушаме с разбиране? Какви техники съзнателно можем да прилагаме, за да чувства събеседника ни, че го слушаме активно? На тези въпроси търсиха отговор участниците в поредната „Работилница за родители“.

Водещите – Александър Кръстев и Милена Иванова, бяха подготвили симулативни игри, ролеви игри, задачи. Родителите влизаха в различни роли: на споделящи информация, на която демонстративно никой не обръща внимание; на разказващи, прекъсвани по един или друг незначителен повод. Преживяваха неприятното чувство да се демонстрира пренебрежение към техния разказ. И всичко това, за да се научат да разбират чувствата на детето в случаите, в които родителят пренебрегва желанието му да споделя нещата, които го вълнуват.

Оформената родителска група вече има почти постоянен състав от хора, които поддържат активен интерес към предлаганото съдържание. Те се вълнуват, задават въпроси, споделят личен опит, учейки се да бъдат по-осъзнати в действията си спрямо децата. Същевременно се забавляват и се вълнуват, преживявайки вече в някаква степен общностно чувство в интересите с останалите.


от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *