тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Как се сади дърво…


ноември 21, 2019 3:22 pm, в категория : от

Теоретично, действието се побира в четири – пет изречения, в случай, че разполагаш с младо дръвче за засаждане. Практически, оказа се, че са нужни 4 – 5 часа. И силно желание да го направиш.

Идеята това да се случи принадлежи на семейството на шестгодишния Иван от четвърта група. Разговорът започна така:

„Много искаме  да оставим нещо в тази детска градина, в която детето ни израстваше през последните четири години от своя шестгодишен живот. Искаме да оставим нещо, което ще продължи да расте тук, ще се ползва от другите деца, а ние, поглеждайки го, ще си спомняме за преживените уроци тук…“

Решиха да купят брези и да ги засадят в двора на детската градина. Това се случи не без силното желание на малкия Иван, който има силно изразено отношение към природата и земята, очевидно възпитано вкъщи. Големият Иван, от когото детето е наследило тази любов, беше подготвен да покаже на малките деца цялата технология на саденето. Той обработваше земята с внимание и познание, за да покаже на децата, че подобно действие изисква прецизност и че природата се нуждае от много грижа и любов.

Всички се включихме малко под неговото ръководство, за да оставим от своето чувство в растежа на двете брези. След засаждането на двете брези, малкият Иван изрече: „Да растат силни и здрави! Буря да не успее да ги прекърши…“. „И човешка ръка да не посмее да ги сломи…“ – добавихме ние с надежда…

И макар че това дарение има своята материална стойност, приехме го в нематериалния му смисъл. Приехме го като духовен акт, който има поне две измерения:

  • Знак за незабрава за всичко, което сме обменили като преживявания и чувства заедно тук, в детската градина;
  • Действие за защита и подкрепа за природата и послание към бъдещите поколения деца за опазването и.

Има поверие, че ако хората заедно посадят дърво, това ги скрепява в любов и подкрепа.  В Деня на християнското семейство желаем здраве, любов и подкрепа на семейството на Иван и на всички останали семейства!


от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *