тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Летни неща…


юли 30, 2020 1:33 pm, в категория : от

Лятото е време за отдих.  То е време, в което децата леко и спокойно се отдават  на естествените си творчески импулси. Това не означава, че учителите безгрижно и спокойно си отдъхват. Те са загрижени да насочват импулсите на децата към разнообразните възможности за творчество сред природата. Без твърде много указания, а чрез следване на детските предпочитания.

Ето защо, АТЕЛИЕТАТА за допълнителни дейности под общото наименование „СЕДЕМ СТЪПКИ“ се разполагат сред зеленината на двора. Идеята ни е да се съобразим с Теорията за множествената интелигентност на Хауърд Гарднър, който първоначално е описал седем типа интелигентност, по-късно е добавил още два. Предлагаме на децата занимания, отчитащи техните индивидуални особености: темперамент, интереси, естествени заложби и типа интелигентност.  Съобразили сме се и с идеята, че числото „седем“ носи философски смисъл.

Избрали сме числото „седем“ да символизира желанието ни да разбираме различните детски индивидуалности, работейки в специализираните ателиета.

Ще припомня съдържанието на нашите ателиета за допълнителни дейности, в които децата се занимават по интереси:

  • Ателие „Седем стъпки“  Познавателни  активности;.
  • Ателие „Седем думи“  Литературни занимания;
  • Ателие „Седем цвята“  Художествени дейности; Способности, талант;
  • Ателие „Седем добрини“  Нравствени компетентности; Добродетели; Емоционална интелигентност; Формиране и обогатяване на ценностна система.
  • Ателие „Седем скока“  Физически активности; Игри;

Замислени са по начин, даващ възможност да се обхване многообразно съдържание. Децата усвояват знанията по различни начини. Всеки има свои уникални умствени способности и таланти. През лятото малките  щастливо се отдават на откривателство. Децата, носещи в себе си определени заложби, ще намерят своята дейност, в която да се чувстват щастливи да развиват своите склонности и заложен интерес.

В ателието за познавателни активности децата размишляваха по темата „Съкровищата на лятото“ като се опитваха през фокуса на представите си за летния сезон да описват, анализират и сравняват „съкровищата“ на различните природни обекти – равнината, планината, морето, океана, земята и космоса…

Двигателните дейности също винаги активизират детското мислене  Въображението им помага да измислят и разнообразяват игрите си. Народните игри  с полъх от миналото носят ново очарование за съвременните деца. В тях също има правила и състезателност, но и чиста детска радост, далеч от напрягащата притегателност на електронните устройства…

Лятото е раят за децата – художници. Природата предлага богато многообразие от материали и възможности. Най-често, водени от собствен импулс, децата се увличат от дейност, която сами си организират. Така в ателие „Седем цвята“ дейността е разнообразна…  Прилегнали  в тревата, Алекс, Руми, Илияна, Елизабет създават своята картина. Докато рисуват, децата пресъздават впечатления, чувства, мечти и очаквания и не им се говори, за да обясняват творчеството си. То очевидно, обаче, е повлияно от желания, свързани с лятото и едно от децата – аналитици предлага най-подходящото име на голямата обща картина: „Летни неща…“ Чудесно.

Други, приклекнали или приседнали, се заемат да изрисуват по  свое виждане плочите на двора.

Също така чудесна е работата на художниците – приложници: Анелия, Йоана, Анджелина, Румена. Темата  на тяхното вдъхновение носи името: „Бижута от природата…“. Там простичките материали от природата – листенца, цветчета, плодове от храстите и дърветата се превръщат в интересни съчетания… Творци – сладкари бяха Дара, Никол и Ани.

Ние, наблюдаващи оживеното творчество и откривателство, не пречим с непоискани съвети, защото знаем, че творците са неспокойни и чувствителни в мигове на вдъхновение…

С децата работиха учителите: Снежана Стоева, Даринка Василева, Пламена Андреева, Нина Дакова…


от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *