тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

От контрол към самоконтрол…


март 14, 2019 4:10 pm, в категория : от

Как да напътстваме детето така, че водейки го през случки и обстоятелства, то постепенно да се научи само да преминава тънката граница между упражнявания от родителя външен контрол и умението му да се самоконтролира. По тази тема бяха обсъжданията в „работилницата“ за родители на 12 март. Водещите  дадоха предварителна насока на разговора и изясниха понятията: контрол, саморегулация на поведението, самоконтрол. Те подсказаха, че няма как нещата да станат стихийно, без да имаме дълбоко разбиране за сложния преход, който трябва да се случи в детската душа. Припомниха  случаите, в които родителят трябва да е близо до детската потребност от разбиране и подкрепа: случаи, в които детето иска да разшири своето познание или да се справи с обикновени житейски  трудности. Родителят трябва да е наблизо, да помогне, но и във всеки случай да усеща докъде трябва да се простира неговата подкрепа, за да не отнема възможността детето да се справя само и да поема инициатива.

Когато родителят  партнира на детето си в различни ситуации, той определя границите, в които детското поведение е приемливо. Правейки това, той създава чувство за сигурност, от което детето му се нуждае. Водещите обясниха психологическия механизъм на преобразуване на външно наложените от родителя граници във вътрешна потребност от съобразяване на поведението с тях. Той е свързан с етапите на развитие на мисленето при малките и с прехода от външна към вътрешна реч: Първоначално възрастният произнася определено изискване, детето го следва, говорейки и произнасяйки го на глас. След време не го произнася, но го мисли и го следва. Така преходът от външна към „вътрешна реч“ /мислене/ е извършен, а и саморегулацията на поведението е успешна.

Психологически нелеката тема на този разговор беше подкрепена с много нагледност, с разказани реални житейски истории, със споделяне на болезнен опит. В един момент разговорът се превърна в изповед. Никой не прекъсна споделянето на трудности и болки. Изговарянето на проблемите е вече стъпка към изясняване, към търсене и намиране на решение.

В края на срещата всички въздишаха, някои – облекчено, а други – все още не. Но сплотени в обща освежаваща игра, накрая всички се усмихвахме.

Водещи: Александър Кръстев, психолог; Милена Иванова, психолог.


 

от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *