тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Професиите около нас


април 23, 2019 4:29 pm, в категория : от

Всяко ново знание, предложено достъпно и близо до представите на децата, е интересно за тях.

Днес четиригодишните от втора група научиха няколко нови думи, които да ползват, когато говорят за професиите на хората. Освен това научиха нови неща за особеното предназначение на някои професии. Когато учителят опитва да подреди хаотично  пръснатите в съзнанието на малките представи, те се радват. Всичко им звучи познато, но учителят го подрежда в система и те го преоткриват.

Темата: най-популярните професии, тяхното предназначение, характерния за всяка професия инструментариум…

Често от технологията, която учителят използва, зависи ползотворното възприемане и осмисляне на новото знание.

Мултимедийната презентация, използвана дозирано, вълнува съвременните деца. Екранът предлага възможност за игра, но този прочит на играта трябва да бъде внимателно управляван от словото на учителя.

Презентацията включваше задачи за анализ на изображенията, класификация и изключване на излишен детайл. Тя беше използвана за усилване на интереса и мотивацията за участие в следващите дейности – практически изобразителни дейности, групова проектна работа, представяне на груповия продукт, самооценка. Децата оцветяваха баджове, изобразяващи професии на хора, групираха се според вида на изображението, групово подреждаха пъзели.

Редувайки различни по вид активности – умствена, художествена, двигателна, социална, децата конкретизираха и обогатяваха представите си за професионалния труд на хората.

Учител: Елица Тупова


от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *