тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Ден за почит…


февруари 18, 2020 3:56 pm, в категория : от

Около петдесет  пет- и шестгодишни деца днес се упражняваха да рисуват портрета на Васил Левски. Някои го рисуват от седмици. Редуват рисуването със слушане на популярни случки от живота му. Всички деца имат  сантиментално чувство към тази личност от българската история. Вероятно ние, учителите и родителите им, разказвайки за неговия живот и дейност, успяваме да им предадем неутолимата си жажда за чист и светъл идеал. На фона на повсеместната тъжна действителност, този копнеж става болезнено силен.

Малките чисти детски души преживяват историята като приказка. Някои плачат, докато пеят родолюбивите български песни. Ние ги прегръщаме и искаме да плачем също. Но не плачем, а захващаме тези родолюбиви пламъчета, за да им дадем сила. И с тази сила, макар че прерисуването на портрет е трудно,  малките и несръчни детски ръце се захващат да нарисуват това, което знаят за героя. Физическата прилика не е толкова важна, колкото умилението им, с което рисуват.

Днес децата разбраха какво означава думата „почит“ и се опитаха да почетат дейността на „чистата и свята“ личност с едно рисувателно усилие…


от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *