тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Дядовата питка


април 21, 2018 10:10 am, в категория : от

В петъчния ден първа група „Слънчо“ беше отворена за всеки, който пожела да надникне и да присъства, за да види как учителите се опитват да активизират детския интерес към дейностите в групата. Елементи на учене има във всяка дейност. Ако се забавляват в ученето, децата не усещат принуда. Ако преживяват, те се въодушевяват и вдъхновяват. Когато учителите използват куклени етюди, учебната идея преминава през кукленото изкуство и лесно достига до съзнанието дори на 4-годишните. Нещо повече – те се вълнуват.

Ситуацията съдържаше две части. В първата част, с конструктивна насоченост, Даринка Василева, учител в първа група, с цялото си актьорско майсторство увлече децата в желание да направят маски за героите от приказката „Дядовата питка“. Показът на конструктивните действия по обработването на хартията и анализът на конструктивните елементи в малките детски диадеми беше пълен и подробен, както е необходимо, когато децата все още нямат конструктивни умения. Приказката разказаха артистично и с видимо удоволствие родителите на Борислав, Дара, Петър, в чудесно сътрудничество с Елица Тупова, учител на децата. Участваха и родителите на Георги Митков, Никол, Гергана, Даниел, Елизабет и други. За малките ситуацията, в която учителят и родителите им разказват заедно изглеждаше много приемлива и вълнуваща. Малките трябва да виждат и да чувстват, че всички сме от един отбор и нашите желания и мечти се насочват в една и съща посока – към тях.

Водещ във втората част на ситуацията беше Елица Тупова. Във втората част децата драматизираха съдържанието на приказката. То беше интерпретирано интересно като отделните приказни герои бяха размножени. Представиха се групи на зайците, вълчетата, мечетата и лисичетата. Текстът на приказката беше основа, върху която бяха поставени  звукоподражателни упражнения за правилно произнасяне на съгласни звукове. Текстът беше използван за обогатяване на детските представи за дивите животни, които обитават гората, за зеленчуците и плодовете, за природните явления и др.

Идеята на учителите беше комплексна, но с акцент върху речевите и конструктивни умения на малките. В хода на разговора математическите представи за форми, величини, цветове, пространствено разположение, групиране.

„Благодаря за тържеството…“ – каза родител на тръгване. Всъщност, беше обикновено ежедневие, в което всеки ден има и поводи за размисъл и тревога, но и поводи за вълнение и тържество.


от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *