тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Игри за родители


октомври 8, 2019 4:10 pm, в категория : от

Родителите на децата от втора група имаха интересно преживяване.  Традиционната родителска среща беше преобразена в среща между партньори и съучастници. Родителите заеха местата на децата си, настанени удобно около детските масички. Иваничка Кралева, учител на децата, застана пред тях и заигра с тях игри, подобни на тези, които играе с децата.

Част от игрите бяха насочени към обследване на настроенията на присъстващите. Учителите често сутрин играят тези игри с децата. Те са елемент от т. нар. „утринни срещи“, чието предназначение е, доколкото е възможно, да се успокои детската емоция и да се позитивира. Децата са още малки. Четиригодишните са заети предимно със собствените си преживявания, но все още не могат да определят преживяванията си като радостни или тъжни. Сега  започват да се учат да ги разпознават. Има поредици игри, които помагат на децата да изместят вниманието си от чувството, което преживяват към разговор за него и назоваването му.  Полезно е обогатяването на познанието за човешките чувства да започне рано. Ето играта „Нарисувай своето настроение…“ Седнали зад масичките, родителите рисуваха своето изражение, според моментното си състояние. Играта има свойството да измества фокуса от настроението в момента към игровия етюд. Това помага за преодоляване на отрицателни чувства.

Не по-малко полезно и интересно беше изграждането на облак от асоциации на тема „детската градина“. Споделяйки своите представи, хората дискретно описаха и очакванията си, но и се оформи обща групова картина на родителските представи и надежди. Там някъде сред тях се вписа и нашата надежда за добро общуване и споделена съпричастност.

Още една игра: „Нарисувайте себе си…“Група разноцветни, различно оформени  фигури изпълни пространството на дъската.

„Да, различни сме. Всеки носи различен темперамент, различни интереси, различно развити умения, различни заложби от качества… Различието е ценност, защото всяко различие е знак за различна индивидуалност. Трябва да сме търпеливи и да направим от тези уникално различни детски индивидуалности група…“

С  това послание и с опита да доближат  родителите на малките до спецификата на своята дейност, учителите подадоха ръка с предложение за взаимно разбиране и сътрудничество.

Всяко семейство получи и няколко казуса, описващи конфликтни ситуации от ежедневието на детския учител с предложение да даде идея за разрешаването им. Идеята ни не е да очакваме методическа подкрепа, а да обогатим представите на родителите за многообразието от възможности тук в детската градина, при които се търси нравствено разрешаване. Същевременно, да обогатим опита си на учители със семейния опит на хората, познаващи най-добре собствените си деца…


от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *