тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

Как да се справяме с конфликтите…


май 17, 2019 3:22 pm, в категория : от

„Работилницата за родители“  в Детска градина „Първи юни“ приключи своята работа. Темите за обсъждане в последната работилница бяха:

„Конфликти с децата“;

„Конфликти между децата“.

„Как постъпвате, когато сте свидетел на конфликтна ситуация, в която  участват децата ви?“ Участниците в работилницата изразяваха противоположни мнения. Някои родители поддържаха теза, че децата трябва сами да се справят в конфликтна ситуация.  Други настояваха, че посредничеството е задължително.

Въпросът на водещия пренесе присъстващите в случаи от ежедневието, когато са присъствали или участвали в решаването на спорове. Конфликтите неизменно са част от нашия живот. Дори когато сме подготвени, трудно се справяме, защото в основата и източник на всеки конфликт са чувства. Чувствата са ирационални и трудно се управляват.  Дори да е така, решаването на спор е социално умение и трябва да учим децата как да го придобиват.

Сега, обаче, беше време родителите да се учат как внимателно да бъдат в ролята на посредник при конфликти между деца.  Как да използват убеждаването и преговарянето, как ясно да заявяват и своите потребности в конфликтите с децата.

Работилницата вчера беше последна в цикъла. Водещите предложиха интересен начин  да обобщят и припомнят акценти от всички разговори, водени до момента.

„А сега, време е за тест…“ – изрече Александър Кръстев. „Изтеглете си билетче. На всяко листче е изписана една от обсъжданите през годината теми. Изиграйте в пантомима темата така, че да я разпознаем.“

След първоначалното стъписване и замисляне, последваха артистични изпълнения. Имаше много находчивост в опитите да се изрази собствено преживяване чрез движение, без слово.

Работилниците за родители  са част от дейностите в проект „Заедно“ , одобрен за реализация по Национална програма „Заедно за всяко дете – 2018 г.“ Проектът ни е подкрепен от „УНИЦЕФ“ България, а също и от ВТУ -Педагогически колеж гр. Плевен. И наистина бяхме заедно – родители, учители, студенти, психолози. Студентите – бъдещи предучилищни учители – имаха по-различна практика в детската градина. Бяха заедно с родителите, учеха се да разбират очакванията им, стремежите им. Учеха се да разбират споделените от тях тревоги и бяха свидетели на усилията им да се мотивират да разбират по-добре децата си. Със сигурност, тази възможност да общуват с родителите ще им помогне в бъдеща реализация като учители.

Всеки получи своя сертификат за участие и принос. Всеки имаше възможност за финални думи, в които да сподели нещо от своя нов, придобит в работилницата,  опит.

Водещи: Александър Кръстев, Милена Иванова


от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *