тел.: 064 850 227 | odz4_pl@abv.bg

„Пет причини да обичам да чета…“


ноември 28, 2017 5:22 pm, в категория : от

Нашето желание е да усилим интереса на малките деца към книгите и тяхното съдържание. Всъщност, винаги сме го правили, независимо от разнообразните външни поводи и инициативи. Знаем, че огънчето на душата трябва да се разпали рано, защото то е, което може да направи човека истински щастлив. То се нарича още вдъхновение. А когато вдъхновението се събуди в душата на децата, те са готови да възприемат изкуството. Няма рационалност в това. Художественият текст в литературните творби е достъпно за децата изкуство и не е случайно, че литературните текстове са основно средство, чрез което онагледяваме всяко знание.

Но освен за целите на ученето, книгата е и нещо много интимно и съкровено. Ако ние опитваме да разгърнем този интерес и да му дадем и дидактична насоченост, той със сигурност се заражда в дома на детето. Децата споделят, че много обичат някой да ги гушне и да им чете. Художествената измислица много добре подхожда на изпълненото с фантазни и въображаеми образи съзнание на децата. За тях всичко случващо се е реално. Ако някой от възрастните им каже, че няма вълшебства, обиждат се.

И тъй като знаем, че жаждата за четене и книги се появява в семейството, решихме да поговорим с родителите. Задочно, чрез кратко анкетно питане. Предложихме на родителите да опишат пет причини, заради които обичат да четат книги. Много се развълнувахме от получения отзвук. Отговорите на хората не ни учудиха, защото те описваха в една широка мозайка всички възможни човешки подбуди, насочващи към книгите, всички възможни ползи и достойнства на литературата. Всеки беше седнал и помислил над вероятната причина да обича да чете.

Не можем да подредим  по значимост описаните причини, но можем да ги разпределим в категории:

За релакс. Хората си отдъхват в книгите, развличат се, разтоварват се от стреса на ежедневието. Могат да избягат от действителността, да се скрият и да помечтаят. Могат да се върнат в детството. Могат да преживеят чувствата на героите, съпреживявайки. Могат да се срещнат с различни хора и характери. Вдъхновяват. Успокояват. Помагат да разбираш чувствата на другите. Понякога помагат при безсъние. Мнозина споделят, че обичат тишината на четенето и предпочитат книгите пред гледането на филми по телевизията.

Като коректив на поведението. Хората споделят простичко, че се учат да бъдат по-добри, четейки. Опитват се да се въплътят в образа на добрите герои. Харесва им, когато добрите печелят. Самоусъвършенстват се. По-лесно стигат до поуките в живота.

За езиковите умения. Обогатяват речника. Подобряват езиковата култура. Подобряват стила на писане. Подобряват правописа. Подобряват комуникативните умения.

За общата култура. Научават нови неща. Стават по-любознателни. Образоват се. Разширяват мирогледа. Обогатяват представите им за света. Помагат им за въображаеми пътувания и пътешествия. Обогатяват се професионално.

За интелекта. Единодушно споделят, че четенето обогатява представите, стимулира мисленето и въображението и развива умствените способности. Открива на четящия нови интереси.. Събужда любопитството към света.

За мотивацията. Помагат им да открият какво ги интересува. Мотивира ги да искат да знаят повече. Мотивира ги да искат да бъдат по-добри. Мотивира ги да развиват способностите и талантите си. Мотивира ги да бъдат по-добри професионалисти в своята област.

След този задочен разговор с родителите на децата, за които се грижим, самите ние се чувстваме вдъхновени. Имахме нужда от тази обратна връзка.

Радваме се, че децата растат в атмосфера на интерес и любов към четенето. За нас остава да го развием и продължим.

С изключителна благодарност към семействата, пожелали да споделят с нас своите размисли за книгите и четенето.

 

 

от: Александра ИванчеваАко желаете може да добавите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *